Hi...
CZasem mam wrażenie że państwo zapomina kto je tworzy. Zapomina że to obywatele tworzą Państwo. Że "rząd się sam wyżywi" to domena komuny a nie państwa demokratycznego. Oczywiście masz rację że niszczenie mienia to przestępstwo. Takim samym przestępstwem było rozrzucanie ulotek czy wagary 13 grudnia. Patrząc na taką "zorganizowaną" akcję zaczynam się zastanawiać czy przypadkiem nie docieramy do etapu "oporu obywatelskiego" ? Czy przypadkiem działania Państwa nie zaczynają być w oderwaniu od tych którzy to Państwo tworzą - nazywanych czasem podobno obywatelami ?
A co do śmiania się... Pod sam koniec komuny miałem zajęcia z Panią sekretarz KW. Mądra, młoda kobieta. Nie bała się odważnych pytań z naszej strony. No i kiedyś zapytalismy ją o happening pomarańczowej alternatywy. Babka na to "Jak się nas boją - to bardzo dobrze. Jak się z nas śmieją - czas spie...lać". To był rok 88.
Pozdrawiam...
Zamieszczone przez westwi78
A co do śmiania się... Pod sam koniec komuny miałem zajęcia z Panią sekretarz KW. Mądra, młoda kobieta. Nie bała się odważnych pytań z naszej strony. No i kiedyś zapytalismy ją o happening pomarańczowej alternatywy. Babka na to "Jak się nas boją - to bardzo dobrze. Jak się z nas śmieją - czas spie...lać". To był rok 88.
Pozdrawiam...
Komentarz